Το καλοκαίρι είναι η αγαπημένη εποχή των περισσοτέρων αν όχι όλων, κυρίως γιατί περιλαμβάνει την περίοδο των διακοπών. Οι πιο πολλοί προσμένουν αυτές τις λίγες μέρες χαλάρωσης και ξεκούρασης μακριά από το σπίτι και την πόλη ώστε να βρεθούν σε ένα νησί ή όμορφο μέρος κοντά στη θάλασσα.

Τι γίνεται όμως όσο εμείς είμαστε στις διακοπές και απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη θάλασσα στο άδειο σπίτι μας; Είναι προστατευμένο από τους επίδοξους διαρρήκτες; Οι επαγγελματίες της ασφάλειας και φύλαξης χώρων της Shield Group μεταφέρουν μερικά μικρά μυστικά και πρακτικές συμβουλές για την ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλεια του σπιτιού κατά την περίοδο των διακοπών.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνει κάθε χρόνο η ΕΛ.ΑΣ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κλοπών και διαρρήξεων σε όλη την επικράτεια. Αναλυτικότερα για το 2019, διαπράχθηκαν (7.551) επιπλέον κλοπές – διαρρήξεις και συγκεκριμένα (81.734) έναντι (74.183) το 2018 .

Στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης καταγράφεται ο κύριος όγκος των κλοπών και των διαρρήξεων, στη σύγκριση του έτους 2019 σε σχέση με το έτος 2018.

Οι περισσότεροι ανεπιθύμητοι επισκέπτες στοχεύουν τα σπίτια που δεν είναι βρίσκεται κάποιος μέσα, προκειμένου να προχωρήσουν ανενόχλητοι στις ενέργειές τους. Μπορείτε να προγραμματίσετε τη λειτουργία ενός φωτιστικού με χρονοδιακόπτη ώστε να ανοιγοκλείνει συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Εναλλακτικά μπορείτε να εγκαταστήσετε κάποιο φως που λειτουργεί με το φωτοκύτταρο και ενεργοποιείται με την κίνηση. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να αφήσετε και μια πηγή ήχου όπως το ραδιόφωνο να παίζει σε κάποιο χώρο του σπιτιού. Σε περίπτωση που υπάρχει ανοιχτό γκαράζ μπορείτε να αφήσετε κάποιο αυτοκίνητο παρκαρισμένο ή εναλλακτικά να ζητήσετε από κάποιον γείτονα να παρκάρει το δικό του για το διάστημα που θα λείπετε.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από κάποιον γείτονα που δεν θα λείπει το ίδιο διάστημα με εσάς να αδειάζει το γραμματοκιβώτιο και να συλλέγει τυχόν αλληλογραφία. Ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο είναι ένδειξη ότι λείπετε για μεγάλο διάστημα από το σπίτι.

Κλειδώστε όλες τις πόρτες και μπαλκονόπορτες και φροντίστε να τοποθετήσετε και κάποιο επιπλέον αντικείμενο όπως όπως ένα μεταλλικό κοντάρι, σωλήνα ή ξύλο ώστε να μπλοκάρει το άνοιγμα της πόρτας. Βεβαιωθείτε ότι όλα είναι κλειστά και κλειδωμένα και ότι δεν έχει ξεχαστεί κάτι ξεκλείδωτο.

Τέλος, φροντίστε να ενημερώσετε για τις διακοπές σας μόνο τους απαραίτητους ανθρώπους που έχετε μια σχετική εμπιστοσύνη. Δεν είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει όλη γειτονιά ότι θα λείπετε 15 μέρες από το σπίτι.

Η σωστή ενημέρωση από τους ειδικούς είναι το σημαντικότερο μέσο για την ασφάλεια και αποτελεί πάντα την πρώτη γραμμή άμυνας.

Οι ειδικοί επαγγελματίες της SHIELD Group, φροντίζουν για τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης χώρων και σπιτιών. Για κάθε σας ανάγκη ένας ειδικός θα σας προτείνει τις λύσεις που θα προστατέψουν την περιουσία σας και πάνω απ’ όλα θα σας ενημερώσει για τις κατάλληλες ενέργειες.